Sakız
Günümüzde sakızlar, normal kauçuktan daha yumuşak sentetik bir kauçuktan yapılırlar; ısındıklarında hemen yumuşar ve dondurulduklarında ise sertleşirler. Bu madde, şeker ve başka tatlandırıcılarla karıştırılarak “sakıza” dönüştürülür ve sakızı çiğnediğinizde ağzınıza aroma verir.
Sakız Lekesi
Ayakkabılara, kumaşlara veya parmaklara bulaşmış sakız görmek, kimsenin karşılaşmak istediği bir durum değildir. Elleriniz sözkonusu olduğunda, en azından çabucak yıkayarak sakız sorununu lekeye dönüşmeden halledebilirsiniz. Fakat giysiler, döşemelik kumaşlar veya halılar gibi başka ev eşyalarına bulaşan sakız ve sakız lekesi ile mücadele etmek çok daha zorludur.
Sakız Lekesi Nasıl Çıkar?
Giysinize, halınıza veya başka bir yüzeye sakız mı yapıştı ? Bu durumlara en çok sakızlarıyla oynayan çocuklar veya çiğnendikten sonra lalettayin ortalığa bırakılan sakızlar neden olur.
Yapışkan olan sakız, bulunduğu yerden çıkarılsa bile özellikle gözenekli yüzeylerde sakız lekesi bırakırlar. Neyse ki, sakız ve sakız kaynaklı lekeler çıkarılır iken faydalanılabilecek birkaç püf noktası vardır:
Giysideki Sakız Lekesi
Gelişigüzel atılan sakızlar; otobüslerin ve trenlerin koltuklarında, banklarda, oyun bahçelerinde, otoparklarda veya başkaca yerlerde yapışır ve sonra gelir bir şekilde de sizi bulur !
Böyle şanssız bir durumda, yapışan sakızlara karşı hızlı hareket etmeniz daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Sakızı ne kadar çabuk çıkarırsanız, o kadar iyidir ve geriye o kadar az leke kalıntısı kalır. Giysiler üstünde uzun süre kalan sakız, kumaşta sakız lekesi oluşturabileceği gibi sakız yapışmış giysiyle birlikte yıkanan diğer çamaşırlara da bulaşabilir.
Kolaylıkla yapışan sakızı bulunduğu yüzeyden çıkarmak her zaman risk unsuru taşımaktadır, bu yüzden aşağıda verilen tavsiyeleri yalnızca emin olduğunuz kumaşlarda denemelisiniz. Geri kalan durumlarda sakız ve sakız lekesi çıkarılması için ön leke çıkarma işleminin yapıldığı profesyonel kuru temizleme hizmetini Yeşilköy Kuru Temizleme alabilirsiniz.
Ayrıca kuru temizleme işlemi sırasında kullanılan çözücü, sakız lekesi için en etkili yöntemlerden birisi olarak kabul edilir.
Giysideki Sakız Lekesi Nasıl Çıkar?
Parmağınızla sakızı mümkün olduğunca hafifçe çekip çıkarın. Özellikle sakızın nereden kaynaklandığını bilmiyorsanız bu işlem sırasında lastik eldiven giyebilirsiniz.
Sakızın mümkün olduğu kadar fazlasını çıkardıktan sonra, giysiyi sakızlı tarafı yukarı gelecek şekilde bir dondurucu torbası veya temiz bir plastik poşet içine koyun. Bu, sakız lekesi olan giysideki sakızın dondurucudaki diğer şeylere yapışmasını engelleyecektir.
Sakız tamamen donuncaya kadar giysiyi en az bir saat buzdolabının dondurucu kısmında bırakın.
Sakız lekeli giysiyi dondurucudan çıkardıktan sonra giysi üzerinde kalan sakızı, küt ağızlı bir bıçak veya kredi kartı gibi plastik bir kart kullanarak ve giysiyi yıpratmamaya özen göstererek yavaşça kazıyın. Donan sakızın büyük bölümünün bu işlem sırasında çatlayarak parçalanması gerekir.
Sakızı mümkün olduğunca çıkardıktan sonra, kaldıysa sakız lekesi olan kumaştaki kalıntıları yumuşak bir diş fırçasıyla temizleyin.
Giysiyi bakım talimatındaki gibi yıkayın ve kurutucuya atmadan kurutun.
Yıkandıktan sonra sakız lekesi tamamen çıkmışsa giysiyi ütüleyin. Bu, sakızı çıkarma işlemi sırasında çekilmiş olan elyafları eski formuna getirecektir.