Kuru Temizleme Nasıl Yapılır ?


Giyinme ihtiyacı insanlık kadar eski olsa da giyinme nedeni aynı gereksinim’e  bağlı kalmamış dolayısı ile dokuma sanayinin gelişimi ile de çok farklı amaçlara hizmet etmeye başlamıştır  aynı ölçüde bunlarla endeksi olarak temizleme teknikleri değişime uğramış ve uğramaya devam edeceğine dair ipuçları vermektedir.  Büyüklerimizden sıklıkla duyarız: ‘’ biz her şeyi yıkardık. KURU TEMİZLEME  nedir bilmezdik’’  sözü bundandır.  İnsan beğenisine, rekabet bilinci ile hitap etme gayreti içinde olan tekstil sektörü kumaş dokuma sanayisini tetikleyerek geliştirdikçe, bu temizleme teknikleri gelişmeye mahkum kalacaktır.  günümüzde Giysi temizleme teknikleri dört ana başlık altında toplanmaktadır;  Sadece Kuru temizleme yapılanlar, sadece sulu yıkama yapılanlar, sulu ve kuru temizlemeye elverişli olanlar, hiçbir türlü temizlenmez sadece siline bilinir olanlar diye.

NEDEN KURU TEMİZLEME?

Evde su ve deterjanla veya kumaş şampuanı ile yıkadığımız giysiler üzerlerindeki bazı leke ve vücut yağlarının çıkmamasından ziyade her yıkamada biraz daha yıprandığını dolayısı ile defalarca kez yıkanan giysilerin aşınıp eskimiş bir görünüm elde ettiklerini görürüz.  

Kuru temizleme ise temizleme işlemini su ile yapmaz,  su yerine yüksek temizleme kapasitesi bulunan petrol ürünü olan solvent kullanır, bu ürün sürtünmeyi minimuma düşürdüğünden su gibi aşındırıp yıpratmaz, aradaki farkı daha iyi anlaya bilmek için şöyle bir deney yapa bilirsiniz: iki elinizi ıslatıp bir birine defalarca kez sürtün sonra aynı işlemi gres yağı ile yapın farkı çok daha iyi anlamış ve kuru temizlemede giysilerin neden yıpranmadığını anlamış olacaksınız. 

KURU TEMİZLEME

 Ürünlerin üzerinde bulunan kir ve lekeleri çıkarmak için solvent adı verilen özel bir kimyasal ilaç ile yapılan temizleme işlemidir. Kuru temizlemenin geçmişi antik zamanlara, tekstil ürünlerinin başlangıcına kadar uzanır. İlk zamanlarında giysiler üzerindeki yağı çıkarmak için küllü su, amonyak ve bir çeşit killi çamur kullanılıyordu. Petrol bazlı bir sıvının makine yağlı bir kumaş üzerine dökülmesi ve buharlaşmasından sonra lekenin ortadan kaybolması kuru temizlemenin doğuşu hakkında hemen herkesin üzerinde birleştiği tek noktadır. İlk kuru temizleme mağazası 1840 yılında Jolly Belin tarafından Paris'te açılmıştır. o zamanlarda kullanılan gaz ve kerosen  yerine trikoetilen, şimdi ise perkloroetilen kullanılmaktadır. Kısaca perk denilmektedir.

PERKLORETİLEN

Özelikleri: perkloretilen yanıcı olmayan fakat uçucu bir solventtir. Havada 1 ppm kadarlık bir miktarı dahi insanlar tarafından fark edilebilecek kadar  keskin bir kokusu vardır. Perkloretilen, dikloretandan üretilmektedir.  Trikloretilen bu reaksiyon esnasında açığa çıkan diğer bir yan ürün olduğunda, bu iki kimyasal daha sonra distilasyon tekniğiyle birbirinden ayrılır. Bir çok organik madde perkloretilen içinde çözülür

UYARI!

 Diğer bütün klorlu solventler gibi perkloretilenin  de sinir sistemi üzerinde depresan etkisi vardır. Buharı ile temas,baş dönmesi, baş ağrısı, uyku hali, bilinç kaybına neden olabilir. Devamlı olarak insan derisiyle temasta perkloretilen derideki yağı tümüyle çözeceğinden ciddi deri problemlerine neden olabilir. Suda çözünürlüğü sınırlıdır ancak etanol, aseton,kloroform gibi çözücülerle tümüyle karışa bilmektedir. Kuru temizlemeden aldığınız giysilerin kokmuyor olmasına dikkat etmeli, aldığınız giysi kokuyorsa havalandırmadan kesinlikle giymemelisiniz.

İŞLEMİN YAPILIŞI VE AŞAMALARI

a)      Kıyafetlerin cep kontrolünün yapılması

b)      Kıyafetlerin yıkama talimatlarına göre sınıflandırılması

c)       Aksesuar veya karılabilinecek düğmelerin korunmaya alınması

d)      Giysilerin özel bölmede leke kontrolünden geçirilerek lekelerin tespit edilmesi

e)      Tespit edilen lekelerin  üzerinde bulunduğu giysinin kumaş yapısı, kumaş kalitesi, boya yapısı ve kalitesi ile lekenin yağ bazlı veya su bazlı oluşu yani cinsi ve lekenin  kumaş üzerindeki kalış süresi  ile kumaş dokusuna işleme oranı yada maruz kaldığı herhangi bir müdahale olup olmadığının belirlenerek, uygun leke çıkarıcı solventlerin yani ön leke gidericilerin  lekeli bölgeye lokal olarak uygulanması

f)       Giysilerin kuru temizleme makinesine atılarak solventle yıkanması

g)      Temizlenen giysilerin talimatına, kumaş yapı ve modeline uygun ütülenmesi

h)      Ütülenen giysilerin son kontrolden geçtikten sonra paketlenmesi 

Bizden Haberler

Son Haberler

Yıkama Haberleri



Copyright © 2024 Yeşilköy Kuru Temizleme All rights reserved.

Yazılım İstanbul